Den 246 - Avokádo zklamalo!

Rozhodla jsem se, že si koupím avokádo. Nikdy v životě jsem jej neochutnala a jeho kámoš mango mi neskutečně chutná. Dnes ráno jsem si chtěla přichystat typicky zdravou snídani a dát pár plátků avokáda na pečivo. Jaké bylo moje zklamání... ono to avokádo prostě vůbec nijak nechutná. Tedy alespoň to moje. Bez chuti, takové nijaké nemastné neslané, dokonce ani nesladké ☺ Ve zkratce řečeno, ochutnala jsem, vyplivla jsem a celé avokádo letělo do koše. Tak jsem se těšila na něco výjimečného, každý to propaguje a všude jen vidím fotky s avokádem, takže jsem si říkala, že to bude velkej zázrak a bude to báječně chutnat. Až následně jsem šla vyhledávat, jak vlastně ona chuť avokáda má vypadat. Údajně má máslovou chuť (ano, postřehla jsem), s vůní dřeva (nepostřehla jsem), něco mezi oříšky a olivou. A jsme doma, olivy naprosto nesnáším a odtud pramení onen okamžitý odpor k tomuto krásnému oválnému zelenému ovoci. A já si bláznivě myslela, že bude podobné úžasnému mangu :))) Inu, člověk se učí neustále :) A co vám? Chutná avokádo? ☺

45 komentářů:

  1. a teď jsem na holičkách!
    taky jsem ho nikdy nechutnala a chystala jsem se na něj :D
    každý říká něco jiného.. ale olivy mi narozdíl od tebe chutnají, takže ho asi nezavrhnu a přecijen ho zkusím :D
    jen mě odrazuje jeho vyšší cena

    OdpovědětVymazat
  2. Je skvělé :-) já si ho nakrájím na kostičky a posolím a popepřím :-) nebo dělám avokádovou salsu, taky výborná.

    OdpovědětVymazat
  3. Bodejď, tady v Čechách totiž avokádo vůbec nechutná jako avokádo. :D
    I když to ani meloun nebo ananas...

    OdpovědětVymazat
  4. mně taky přišlo nechutné samotné, ale zkus mu dát druhou čanci a udělej z něj pomazánku, do je mňamka :)
    1/2 avokáda
    stroužek českého česneku
    1/2 vaničkového tvarohu (či lučina, ale to už těch tuků bude doost)
    sůl, pepř
    avokádo rozmačkat vidličkou, přidat česnek a tvaroh, pořádně promíchat a rozmačkat (i mixér by nebyl na škodu), přisolit připepřit...ještě lepší chuť pomazánka získá když přistrouháš malinko eidamu či nivy :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky Ivet, nad druhou šancí jsem opravdu přemýšlela a tvaroh doma mám, tak udělám pomazánku, díky :) (teď ho musím vytáhnout z koše a umýt :D)

      Vymazat
    2. souhlasím pomazánka z avokáda je mňamy ale samotné to neee
      http://fitnessalifestyle.blogspot.cz/

      Vymazat
    3. Za mě nemusí být ani ten tvaroh, opravdu stačí rozmixovat a dobře dochutit, zakápnout trošinkou olivového oleje... výborně chutná v kombinaci s vlašskými oříšky na ozdobu :) Eli

      Vymazat
  5. no, má první zkušenost byla stejná jako tvoje :D Ale pak jsem si ho udělala nasladko v podobě "pudinku" (polévky) a nemůžu si to vynachválit! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Miluju salsu z avokáda a česneku, ale někde jsem četla, že co se týče zdravé stravy, tak není moc doporučované :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla opak viz. http://www.fiftyfifty.cz/Avokado-idealni-zdroj-zivin-nejen-pro-vegetariany-9173381.php

      Vymazat
  7. Avokádu jsem na chuť přišla teprve, až jsem začala přikrmovat dítě,..avokádo mixnuté s banánem je celkem chutné :-) Ono to avokádo se nikdy nejí jenom tak,jak se oloupe...je třeba ho brát jako takový základ neutrálního charakteru ( je vážně celkem nevýrazné, ale o to víc zdravé) a dochutit rajčaty, česnekem viz. třeba guacamole dip. Někdo vyloupně pecku a do toho důlku prdne nějakou salsu a ukusuje to...viděla jsem to přidávat i po pár plátcích do habáče. Dej mu ještě šanci :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Avokádo samo o sebe je hnusné... mne chutilo ako zhnitá uhorka :D Aspoň sme ho zasadili, teraz máme niečo ako "stromček" :) Ale pomazánka je vraj veľmi dobrá, ale samo o sebe je na nič... :D

    OdpovědětVymazat
  9. Avokádu jsem moc na chuť nepřišla taky - nemám ráda oříšky :D Ale chci jednou zkusit avokádovou pomazánku.

    OdpovědětVymazat
  10. Já ho asi ještě nejedla :D a po tomhle článku ho ani uchutnat nechci :D :) nebudu nic riskovat! :D

    OdpovědětVymazat
  11. Teď budu za bufeta, takže ho jdu vytáhnout z koše a dát mu šanci v pomazánce od Ivet :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :DDDD nééé, to né! :D to fakt né :D

      Vymazat
    2. V koši byly jen papíry :D nic strašného :D :D :D

      Vymazat
    3. Stejnou jak Ivet dělám i já pomazánku a musím říct ,že je dobrá :-) samotné mi taky nejede :-)

      Vymazat
  12. Vzhledem k tomu, že se jen podívám na olivy a je mi zle, tak nevím jestli budu avokádo riskovat :D ale ta pomazánka, hmmmm.....

    OdpovědětVymazat
  13. Tak teď jsem se zasmála, protože s avokádem mám uplně stejnou zkušenost :D Taky jsem si naivně myslela, že to bude takové druhé mango a on omyl :D

    OdpovědětVymazat
  14. Já si myslím, že avokáda stačí jen kousíček, třeba v sushi, tam je super. :) A víc ho není potřeba :-D

    OdpovědětVymazat
  15. Avocado je super, třeba guacamole mi chutná moc :)
    nebo v salátu s paprikou, kuřetem a oříškama? nepřekonatelná kombinace :)
    nebo třeba čokoládová avokádová polévka, ňami!
    jinak avokádo jako takové nemá žádnou chuť, jen co je pravda, ale když se s ním naučíš pracovat, nedáš na něj dopustit :)

    OdpovědětVymazat
  16. Avokádo navozuje pocit nasycení .Působí proti odbourávání tuků z oblasti břicha. Dodává tělu vitamin E ,podle odborníků pokládán za nejsilnější antioxidant.Je celkem tučné,proto se má sníst pouze čtvrt avokáda denně.Toť je vše co jsem vyčetla.Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to jsem také vyčetla :D proto jsem ho i kupovala :D Ale prostě zklamalo :))

      Vymazat
  17. Tiež som predpokladala že to bude ako mango a po ochutnaní som mala chuť ho vyhodiť. No vygooglila som že je to skôr zelenina, že je super do šalátov alebo ako nátierka. A tak som z neho urobila nátierku a na tej som si maximálne pochutila!

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Nikki :)
    Já avokádo zbožňuji..je ale pravda, že samotné jen tak ho taky nejím. :)
    Poprvé jsem ho ochutnala od přítele, který mi z něj přichystal skvělou osvěžující pomazánku..a ta mě dostala, od té doby si jí patlám doma jak jen to jde.

    recept:
    nakrájíme avokádo na kousky, přidáme pár stroužků prolisovaného česneku (dle chuti), špetka soli, vymačkáme citronovou šťávu z celého citronu a nakonec to avokádo vidličkou rozmačkáme na kaši a s těmi všemi ingrediencemi promícháme. Nejlépe tato pomazánka chutná na bílém pečivu..ale to už je na každém jak uzná za vhodné. :)

    Sandra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Sandro, určitě to švihnu do pomazánky :)) Samotné to fakt nejde :D

      Vymazat
    2. Jasně, do pomazánky s ním :)) Ještě jsem do receptu zapomněla doplnit: zakápnutí olivovým olejem..pardon..bez toho by to taky nemělo ten správný říz. :)

      San

      Vymazat
  19. Mě teda taky samotné avokádo nejede, ale dají se z něj udělat skvělé raw dezerty, třeba http://www.rawmazing.com/avocado-strawberry-cream-pie/
    Nevím, na slano by mi asi nechutnalo a úplně neochucené asi taky :DD

    OdpovědětVymazat
  20. Moje zkušenost s avokádem je stejná :D koupila jsem ho, kousek ukrojila, dala do pusy, vyplivla...a avokádo vrátila do ledničky, zapomněla jsem na něj, až bylo bylo plesnivé :D
    ale už vím, že je to moje chyba, měla jsem si ho nějak upravit, nebo alespoň posolit a dát na pečivo...
    dám mu ještě šanci, ale jestli mě zklame podruhé, tak si to s ním vyřídím!!:D

    OdpovědětVymazat
  21. Mně chutná - udělali jsme z něj pomazánku a dali ho na celozrnné tousty a byla V.Ý.B.O.R.N.Á! Mamka když si ho kupovala poprvé a hned si ho druhý den vzala, tak ho také vyhodila.. Ale podruhé, když jsme ho doma nechali déle, chutnalo skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
  22. Ono taky záleží, jaké avokádo máš... když s koupíš zelené, tak riskuješ, že bude ještě nezralé, tedy tvrdé. Zralé avokádo by se mělo dát rozmazat na chleba, tedy lehce vydlabávat lžičkou ze slupky. A to je něco - chutná to jak oříšky, je to hodně mastné, ten tuk je nasládlý, voní to... ujedla bych se :D kupuju takové ty tmavě fialové zralé avokáda v tesku, jsou balené po dvou v sáčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avokádo nebylo tvrdé, naopak, právě bylo takové mazlavé :)

      Vymazat
  23. avokado je hnusne, ale kdyz se zasadi ta pecka, tak z ni vyroste krasna kytka :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Já avokádo miluji jen tak samotné, vždy si ho nechám dozrát úplně do měkka a pak ho vydlabu lžičkou. :) Pomazánky jsem ještě nezkoušela, ale určitě se Vámi nechám inspirovat. :)

    OdpovědětVymazat
  25. Důležitá je úprava, avokádo se přirovnává k máslu a to taky není chutově výrazné, doporučuju udělat avokádovou pomazánku nebo vyšlehat do máslové konzistence a dát malé množství třeba na čerstvě orestovaný steak :))

    OdpovědětVymazat
  26. Avokádo banán a lžička kakaa.Rozmixovat ,mazat na tousty nebo vrstvit do pohárů s vanilkovým pudinkem apod. Nebo avokádo tvaroh javorový sirup.Na slano ho nemusím.:-))

    OdpovědětVymazat
  27. Já si udělám vždy tousty :) nakrájím plátky avokáda, promačkám vidličkou, osolím, opepřím a zakápnu citronem, dám si do toho plátek lososa, salát a jeden toustík namažu, po "ohřátí" v toastovaču, hořčicí a to je potom bašta :)

    OdpovědětVymazat
  28. Používám avokádo do tortil se směsí kuřete a sýra, určitě by to šlo použít i jako pomazánku, případně ho smíchat jen s kuřetem pro získání požadované hodnoty kcal. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, avokádo je z těch druhů ovoce, na něž je třeba si zvyknout a přijít mu na chuť. Nemyslím si ani na chvilku, že se chutí podobá olivám, spíš se jim podobá v tom, jaký k nim mají lidé vztah. Buď je nemusí, nebo milují, ale co je ještě důležitější - svou chuť si k nim nacházejí postupně. Já si zamilovala olivy až ve třiceti při první návštěvě Řecka a od té doby je můžu. Avokádo je jako ústřice - člověk se k němu musí projíst. Ale jak se mu to jednou povede, nedá na avokádo dopustit. Tedy většinou, protože asi opravdu existují lidé, kteří jej neradi :-) Já avokádo miluju jen tak, nekořením jej, nesolím, nemám důvod. Vitariáni jej používají na milion způsobů,často jako zálivku na salát, rozmixují, ochutí kořením, trochu zředí...a nebo na čokoládový vitariánský dort, kdy avokádo sladí nějakým syrovým sladidlem, třeba aloe sirupem, míchají se syrovým nepraženým kakaem a mají mňam hmotu, jíž nahrazují čokoládu... A jinak se dá opravdu mazat na chleba nebo vkládat do sendvičů jako zdroj dobrých tuků... Já bych mu ještě dala párkrát šanci :-)

    OdpovědětVymazat
  30. ahoj, ja mam avokado moc rada, nejvic mi chutna jako guacamole, klidne i ostrejsi verze. a taky doporucuju a la caprese - nakrajena mozzarella, rajcata, avokado a zakapnute oliv. olejem, balsamicem a posypane bazalkou...monika

    OdpovědětVymazat
  31. :-)) ja kdyz jsem jedla poprve avokado, nevedela jsem jak ho jist, ale chtela jsem ho zkusit, rozpulila napul, lzickou vydloubla kousek a sup do pusy, ehm, fuuuuuuuuuuuuuj...dalsi lzicku osolila- fuuuuuuuuuuuuuuj, dalsi pokapala citronem- fuuuuuuuuuuj, zbytek dala do lednice....druhy den jsem zkusila zas, be, letel do kose....za par dni jsem ho videla opet mezi zeleninou a ja na nej dostala chut, zvlastni, koupila jsem jej s tim, ze zkusim na netu neco vyhledat...nabrala na lzicku a na pockani snedla cele jen tak :-D od te doby ho jim jen tak, ale jelikoz je to hodne kaloricke, zarekla jsem se, ze ted ho dlouho nesmim koupit......ehm, ma 6leta dcera ho skemra, ma ho rada :-))

    OdpovědětVymazat
  32. Můj první kontakt s avokádem byl v Anglii. Poprvé mi nechutnalo. Přesně, bylo nijaké..bez chuti...ale čím jsem ho jedla častěji a častěji měla jsem ho radši :) ač je takové bez chuti, je to ok:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář :)